Google+

11 Mart 2016 Cuma

1 AY BOYUNCA HER GÜNE BİR OYUN ÖNERİSİ


Çocuğunuz gününü ister evde, ister okulda geçirsin… Siz ister çalışın, ister çalışmayın ama gün içinde banyo, yemek gibi ihtiyaçlarını karşılamanın dışında mutlaka çocuğunuzla oyun oynayın. Çünkü emin olun bu, onun önüne sereceğiniz en pahalı oyuncaklardan çok daha değerli!
1. Terazi yapımıÇocuğunuzun nesnelerin ağırlıklarını karşılaştırabileceği bir terazisi var mı? Cevabınız ‘hayır’sa, birlikte bir terazi yapabilirsiniz! Kartondan ya da mukavvadan eşit boyda iki kare kesin. Oluşturduğunuz karelerin dört kenarına delik açarak ipleri içinden geçirin ve ipleri bir elbise askısına ya da oklavaya bağlayın. Böylece ona ağır ve hafif kavramlarını da öğretmiş olacaksınız.
2. Makarnadan kolye
Evde iki kişilik bir takı tasarım atölyesi kurabilirsiniz. Delikli makarnaları boyayın ve renkli iplere geçirin.
3. Ne çizdim?
Çocuğunuz arkasını dönsün ve siz sırtına işaret parmağınızla bir şekil çizin. Çocuğunuz ne çizdiğinizi tahmin etmeye çalışsın.
4. Aşçılık oyunu
Her çocuk mutfakta vakit geçirmeye bayılır. Bezelye ayıklamak, salataları yıkamak gibi basit görünen işlerle çocuğunuzun hem sorumluluk alabilmesini sağlayacak hem de eğlenceli vakit geçireceksiniz.
5. Harf bulmaca
Boş bir kağıda alfadeki tüm harfleri karışık, dağınık ve irili-ufaklı yazın. Daha sonra başka bir kağıda harfler çizerek çocuğunuzdan o harfi bularak işaretlemesini isteyin.
6. Tak takıştır partisi
Şapka, kolye, kravat, papyon, kemer, güneş gözlüğü, atkı, bere… Çocuğunuzla bir tak takıştır partisi vererek kendinize eğlenceli kostümler yaratabilirsiniz.
7. Sayı eşleştirmece
İki farklı renkte 10’ar kart hazırlayın. Bir renk kartların üzerine birden 10’a kadar sayıları yazın. Diğer kartlara da bu rakamlara karşılık gelen resimler çizin. Örneğin; 1-Çiçek, 2-Top, 3-Güneş gibi… Sonra çocuğunuzdan kartları eşleştirmesini isteyin.
8. Meyve surat
Gazete ve dergilerden havuç, muz, zeytin gibi yiyeceklerin fotoğraflarını kesin ve bunları kullanarak suratlar yapın.
9. Neye benziyor?
Birlikte camın önüne oturun, perdeyi açın ve gökyüzünü izleyin. Gördüğünüz bulutların şekilleri hakkında yorum yapmaya başlayın. Emin olun, çocuğunuzdan çok ilginç benzetmeler duyacaksınız!
10. Uç uç kelebek
Tuvalet kağıdı rulosundan kelebek yapmaya ne dersiniz? Renkli kalemler, tuvalet kağıdı rulosu, yapıştırıcı ve biraz da yaratıcılıkla çocuğunuz hem keyifli vakit geçirecek hem de kendi yaptığı bir oyuncağa sahip olacak.
11. Koku testi Minik kaselere kokulu yiyecek ve baharatlar koyun, kaselerin üzerlerini folyo ile kapatın. Sonra da çocuğunuzdan kaseleri koklayarak içinde ne olduğunu tahmin etmesini isteyin!

12. Paketi geçir oyunu Oyunun ödülü olarak belirleyeceğiniz bir şeyi kağıtla kat kat sarın. Sonra müzik açın. Müzik çaldığı sırada paket kimin elindeyse o, paketin katlarını açmaya başlasın. Müzik susup tekrar başladığında paket el değiştirsin. Paketin son katını açan oyuncu ödülün sahibi... Bu oyunu ne kadar kalabalık oynarsanız o kadar eğlenceli olur.
13. Gazete yapımı Önce A3 boyutunda bir kağıdı kartona yapıştırın daha sonra da üzerini gazete ve dergilerden kestiğiniz fotoğraf ve yazılarla süsleyerek kendi gazetenizi yapın.
14. Rüzgar çanı Teneke içecek kutularını kumaşlarla ve renkli kağıtlarla süsleyerek balkonunuz için bir rüzgar çanı yapabilirsiniz!
15. Hangisi kayboldu? Masanın üzerine beş adet nesne koyun. Çocuğunuzun bu nesnelere dikkatle bakmasını, 40 saniye sonra da gözünü kapamasını isteyin. Masanın üzerinden bir nesne alıp saklayın ve ondan eksik olanı bulmasını isteyin.
16. Evde piknik Yere örtünüzü serin, hasır sepetinizin içine yiyecek ve içeceklerinizi koyun ve hatta güneşten korunmak için bir şemsiye açın. Tamam dışarıdan bakınca belki biraz komik görüneceksiniz ama hayal dünyanızı çocuğunuzunki kadar geniş tutabilirseniz bu hayatınızın en keyifli pikniği olabilir!
17. Resimli hafıza oyunu Bir kağıda elma, araba, çiçek, ev gibi şeylerin resmini çizin. Ama her şeyden iki tane olmalı. Çünkü daha sonra bu resimleri kesecek, karıştırıp ters bir şekilde masaya dizecek ve resimlerin eşini bulmaya çalışarak hafıza oyunu oynayacaksınız!
18. Babam Çin’den geldi oyunu Eğlenceli bir bellek oyunu olan bu oyunda oyunu başlatan kişi ‘babam Çin’den geldi’ dedikten sonra yanındaki ‘ne getirdi?’ diye sorar. Yanıt ‘bisiklet’se, tüm oyuncular pedal çevirmeye başlar. İkinci oyuncu da, ‘babam Çin’den geldi’ der ve ‘ne getirdi?’ sorusuna yanıt verir. ‘Yelpaze’ yanıtını verildiyse oyuncular hem pedal çevirmeyi sürdürür hem de yelpaze sallamaya devam eder. Oyun hareketle anlatılabilecek yanıtlarla sürer.
19. İçinde ne var? Masanın üzerine bir yere vurduğunuzda farklı sesler çıkaracak şeyler koyun. Örneğin metal para, tahta kaşık, cam bilye gibi… Daha sonra çocuğunuzun gözlerini bağlayın ve çıkardığı sesten hangisi olduğunu tahmin etmesini isteyin.
20. Bu ben miyim? Çocuğunuzun ve kendinizin birer portre fotoğrafını büyük boyda bastırın. Daha sonra ortadan yüzünüzün yarısını kesip bir kağıda yapıştırın ve yüzlerinizin diğer yarısını kendiniz çizerek tamamlayın.
21. Sıcak-soğuk Bulunduğunuz odada bir eşya seçin ve çocuğunuzdan bunun ne olduğunu tahmin etmesini isteyin. Seçtiğiniz şeye yaklaştıkça ‘sıcak’, ondan uzaklaştıkça ‘soğuk’ diyerek onu yönlendirmeyi unutmayın!
22. Patates baskısı Çocukken yaptığınız patates baskısını bu kez çocuğunuzla yapmaya ne dersiniz? Patateslerden kelebek, kalp, üçgen, kare gibi şekiller kesin ve sulu boya ile boyararak izlerini kağıda çıkarın. Sonra resimlerinizden mini bir sergi bile açabilirsiniz.
23. Nesi eksik? Kuyruksuz kedi, kapısız ev gibi resimler çizin ve çocuğunuzdan resimde neyin eksik olduğunu bulmasını isteyin.
24. Kelime oyunu Çocuğunuza ‘kahvaltıda yediğimiz beş şey sayabilir misin?’, ‘Şimdi de B harfiyle başlayan üç şey söyle bakalım…’, ‘kırmızı renkli yiyecekler hangileri?’ gibi sorular sorarak kelime oyunu oynayabilirsiniz.
25. BowlIng Boş su şişelerini labut yaparak evde bir bowling turnuvası düzenleyebilirsiniz. Şişeleri dizin ve topu yuvarlayarak devirmeye çalışın.
26. Heykel Bu oyunun kuralı çok basit! Heykel denilince herkes donup kalacak. İlk hareket eden yanar!
27. Gölge oyunu Ebe olan kişi diğer oyuncuların gölgelerine basmaya çalışacak. Açık alanda ve çok kişiyle oynarsanız daha da eğlenceli olabilir.
28. Son hece oyunu Aklınıza gelen ilk kelimeyi söyleyin. Örneğin ‘bakkal’ dediniz diyelim, çocuğunuzun bu kelimenin son hecesi ile başlayan bir kelime söylemesi gerekiyor. Örneğin ‘kalem’ doğru cevap olur… Kum saatiyle süre tutabilir, en kısa zamanda en çok kelimeyi türetmeye de çalışabilirsiniz.
29. Yirmi soru İşte eğlenceli bir kelime oyunu daha… Aklınızdan bir kelime tutun ve çocuğunuzdan ‘canlı mı cansız mı?’, ‘Yenilebilir bir şey mi?’ gibi sorular sorarak bunun ne olduğunu bulmasını isteyin. Toplamda 20 soru hakkı var!
30. Jonglör topu yapımı
Boş bir şişenin içini pirinç ya da mercimekle doldurun. Daha sonra bir balonu greyfurt büyüklüğünde şişirerek şişenin ağzına takın. Şişeyi ters çevirerek pirinçleri balonun içine aktarın. Makasla balonun ağzını kesin ve başka bir balon şişirerek onun da ağzını kesin ve diğer balonun üzerine geçirin. Bu işlemi birkaç balonla tekrarlayın. Farklı renklerde balonlar kullanarak çok renkli bir top da yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder